Ders Sorumluları
|
Dr. Öğr. Gör. Kutluhan ERTEKİN |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe (Turkish) |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Ön Koşul |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin Amacı |
Beslenmeye ilişkin genel bilgi kazandırma, bireyin hastalık durumlarında beslenmesini değerlendirebilme ve
beslenme eğitimi verebilme, toplumun beslenme durumunu değerlendirebilme. |
Dersin İçeriği |
Beslenmenin koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetindeki önemini, bireyin kendi yaşam şekline uygun diyetin
özelliklerini, hastalıkların oluşmasında beslenme ile ilgili etmenleri, hastalık anında diyette yapılması gerekli
değişiklikleri, besinlerin hazırlanması / pişirilmesinde uyulacak kuralları bilen ve mesleki uygulamalarına doğru
şekilde yansıtan hemşireler yetiştirmektir.
|
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖÇ1-Beslenme ile ilgili kavramları açıklar
ÖÇ2- Gebelik ve Laktasyon döneminde beslenme eğitiminde, eğitici olarak yer alır.
ÖÇ3- Sağlık sorunu olan hasta bireylerin beslenme ile ilgili durumunu değerlendirebilir
ÖÇ4- Toplumun, grupların ya da bireylerin beslenme durumlarını değerlendirebilir
ÖÇ5- Sağlığın korunması ile ilgili beslenme eğitiminde, eğitici olarak yer alır.
ÖÇ6-Çeşitli hastalıklarda ve sağlıklı farklı yaşam dönemlerinde uygun diyeti değerlendirir |
Dersin Veriliş Biçimi |
Örgün Öğretim |
Dersin Gidişatı |
Hafta |
Konular |
1. Hafta |
Beslenmeye Giriş Sağlığın korunmasında beslenmenin rolü
|
2. Hafta |
Proteinler, karbonhidratlar, yağlar |
3. Hafta |
Yağda ve suda eriyen Vitaminler Mineraller
|
4. Hafta |
Yeni doğanın beslenmesi (Anne sütü) ve katı besinlere geçiş |
5. Hafta |
Gebelik ve Emziklik Döneminde Beslenme
|
6. Hafta |
Ağızdan beslenmeye geçiş( ameliyat sonrası oral beslenmeye geçiş), özel diyetler Enfeksiyon
Hastalıklarında Beslenme
|
7. Hafta |
Kalp Hastalıklarında Beslenme |
8. Hafta |
Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme |
9. Hafta |
Karaciğer Hastalıklarında Beslenme |
10. Hafta |
Böbrek Hastalıklarında Beslenme
|
11. Hafta |
Diabetes Mellitusda Beslenme |
12. Hafta |
Yanıkta beslenme |
13. Hafta |
Beslenme - kanser ilişkisi |
14. Hafta |
Menapoz ve ileri yaşta beslenme |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
|
Toplam Katkısı (%) |
Ara Sınav (%) |
40 |
Kısa Sınavlar (%) |
|
Ödevler (%) |
|
Uygulamalar (%) |
|
Laboratuar (%) |
|
Projeler/Alan Çalışması (%) |
|
Seminerler/Çalışma Grupları (%) |
|
Final (%) |
60 |
Diğer (%) |
|
Toplam(%) |
100 |
|
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar |
Sencer E, Orhan Y. 2005; Beslenme, İstanbul medikal yayıncılık,İstanbul
Baysal A. Guneylı U, Bozkurt N, Kececıoglu S.1983; Dıyet El Kıtabı. Hacettepe Unıversıtesı Yayınları, Ankara
Baysal A.. 1990; Beslenme. Hacettepe Unıversıtesı Yayınları,İstanbul
|
Staj / Uygulama |
|
Program Yeterlilikleri (PY) ve Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) İlişkisi |
| PY1 | PY2 | PY3 | PY4 | PY5 | PY6 | PY7 | PY8 | PY9 | PY10 | PY11 | PY12 | ÖÇ1 | 5 | 3 | 4 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ2 | 5 | 3 | 4 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ3 | 5 | 3 | 4 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ4 | 5 | 3 | 4 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ5 | 5 | 3 | 4 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ6 | 5 | 3 | 4 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 |
|