Ders Sorumluları
|
|
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe (Turkish) |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Ön Koşul |
- |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, öğrencilerin temel işletme bilgilerini alarak yönetim ve işletme fonksiyonlarını bilerek diğer mesleki derslerine hazırlanmasıdır. |
Dersin İçeriği |
Bu derste, üretim yönetimi, pazarlama yönetimi, finans yönetimi, insan kaynakları yönetimi, halkla ilişkiler ve işletmelerde güncel sorunlar işlenmektedir. |
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) |
Bu dersi tamamlayan ve başarılı olan öğrencilerin genel işletme alanı ile ilgili elde edeceği kazanımlar şunlardır; 1- İşletme ile ilgili temel kavramlara hakim olma, 2- Yönetim ve işletme fonksiyonlarını kavrama, 3- İşletme bölümünün diğer mesleki derslerine ilişkin alt yapıya sahip olma, 4- Çevresel değişikliklerin işletmeler üzerindeki etkisini analiz edebilme. |
Dersin Veriliş Biçimi |
Örgün Öğretim |
Dersin Gidişatı |
Hafta |
Konular |
1. Hafta |
01 Üretimin anlamı ve Önemi – Üretim sistemlerinin gelişimi – Üretim sistemlerinin sınıflandırılması – İleri üretim sistemleri |
2. Hafta |
02 İleri üretim sistemlerinin özellikleri – Hizmet üretimi – Üretim yönetimi |
3. Hafta |
03 Pazarlama kavramı, tanımı ve önemi – Pazarlama bilgi sistemi ve araştırmaları |
4. Hafta |
04 Pazar ve pazarlama karması – Pazarlama karması ögeleri ve yönetimi |
5. Hafta |
05 Tüketici eğitimi ve korunması |
6. Hafta |
06 Finansın tanımı, kapsamı, işletmedeki yeri ve önemi – İşletmenin finansal yapısı ve sermaye maliyeti – finansman türleri |
7. Hafta |
07 Ara Sınav |
8. Hafta |
08 Finansman kaynakları – Finansal tablolar – Finansal analiz – Finansal planlama ve denetim – Finansal Piyasalar |
9. Hafta |
09 İnsan kaynakları yönetimi ve kavramı – Stratejik insan kaynakları yönetimi |
10. Hafta |
10 İnsan kaynakları fonksiyonları |
11. Hafta |
11 Halkla ilişkiler işlevinin önemi ve kapsamı – Halkla ilişkiler sisteminin işleyişi |
12. Hafta |
12 Globalleşmenin işletmeler üzerindeki etkisi - Örnek işletme( Benchmarking) |
13. Hafta |
13 İşletmelerde güncel konular |
14. Hafta |
14 Genel tekrar |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
|
Toplam Katkısı (%) |
Ara Sınav (%) |
40 |
Kısa Sınavlar (%) |
|
Ödevler (%) |
|
Uygulamalar (%) |
|
Laboratuar (%) |
|
Projeler/Alan Çalışması (%) |
|
Seminerler/Çalışma Grupları (%) |
|
Final (%) |
60 |
Diğer (%) |
|
Toplam(%) |
100 |
|
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar |
CAN, Halil; GÜNEY, Semra. Genel İşletme – İlkeler, Kavramlar, Kurumlar. Arıkan Basım Yayım, Ankara, 2007. TUCER, DOĞAN; AYHAN, Doğan Yaşar; VAROĞLU, Demet. Genel İşletmecilik Bilgileri. Siyasal Kitabevi, Ankara, 2007. CAN, Halil. Organizasyon ve Yönetim. Siyasal Kitabevi, Ankara, 2005. ÖZALP,İnan. İşletme Yönetimi. Nisan Kitabevi,Ankara,2010 |
Staj / Uygulama |
|
Program Yeterlilikleri (PY) ve Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) İlişkisi |
| PY1 | PY2 | PY3 | PY4 | PY5 | PY6 | PY7 | PY8 | PY9 | PY10 | PY11 | PY12 | PY13 | PY14 | ÖÇ1 | 5 | | 3 | 2 | | 2 | 5 | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | | | | | | | | 2 | | | ÖÇ3 | 5 | | | | | | | | 1 | | | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | | | | | 1 | 5 | | | 1 | 1 |
* Katkı Düzeyi: 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |