MYC235

HUKUK METİNLERİ ÇEVİRİSİ MYC235 Yabancı Diller ve Kültürler Bölümü - Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Ön Lisans

Ders Sorumluları Öğ.Gör. Namık TANRIBAKAN
Dersin Sunulduğu Dil İngilizce (English)
Dersin Türü Seçmeli
Ön Koşul Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilere hem Türkçe hem İngilizce hukuk dilini öğretmek ve hukuki metinlerle karşılaştıklarında anlamaları ve hata kabul etmeyen bu alanda çeviri yaparken hata yapmamaları için gerekli altyapıyı oluşturmaktır.
Dersin İçeriği Dönem boyunca hem kaynak hem erek dilde terminoloji çalışması yapılacak, hukuk alanına ait seçilmiş metinlerden çeviriler yaptırılacaktır.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) Öğrenci hukuk metinleri çevirisinde yeterlilik kazanır.
1. Hafta Derse giriş, dersin içeriği ve izlenecek yol yöntem hakkında öğrencileri bilgilendirme.
2. Hafta Ders sorumlusu tarafından verilecek olan makalelerin okunması ve bu makaleler çerçevesinde hukuk çevirisi yaparken dikkat edilmesi gerekenler.
3. Hafta Hukuk alanında terminoloji çalışması, terminolojinin bu alandaki yeri ve önemi
4. Hafta Kadeş Anlaşması
5. Hafta Magna Carta
6. Hafta Çeviri uygulaması 1: Gizlilik Sözleşmesi, İşte Çalışma Anlaşması, Sevkiyat Anlaşması
7. Hafta Çeviri uygulaması 2: Mülkiyet Yönetimi Anlaşması, Ajans Anlaşması, Ödeme Anlaşması, Rekabet Etmeme Anlaşması
8. Hafta Arasınav
9. Hafta Bağımsızlık Bildirgesi
10. Hafta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
11. Hafta Çeviri uygulaması 3: Mutabakat Zaptı, Borçlandırma Anlaşması, Fikri Mülkiyet Anlaşması, İşe Alım Sözleşmesi
12. Hafta Çeviri uygulaması 4: Kira Sözleşmesi, Devir Anlaşması, Satış Sözleşmesi, Vekalet Sözleşmesi, Bağımsız Müteahhit Sözleşmesi
13. Hafta ABD Anayasası ve Değişiklikler
14. Hafta Genel Tekrar
Final (%)
Diğer (%) 60
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar Boztaş, İsmail. 'Hukuk Çevirisi'. 2012 Neziroğlu, İrfan. 'Türkçe- İngilizce-Türkçe Parlamento Terimleri Sözlüğü' T.C. Dışişleri Bakanlığı Tercüme Dairesi Başkanlığı Genel Hukuk Terminolojisi.