GKS002


Ders Adı Ders Kodu Bölüm Seviye
Beslenme ve Sağlık GKS002 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (2018-2019 Akademik Yılı ve Sonrası Program) Lisans

Dersin Yarıyılı
(Dersin Dönemi)
Eğitim Öğretim Yöntemleri
Krediler
Teori Uygulama Laboratuar Projeler/Alan Çalışması Seminerler/Çalışma Grupları Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi
03
(Güz)
28 50 78 2 3

Ders Sorumluları -
Dersin Sunulduğu Dil Türkçe (Turkish)
Dersin Türü Seçmeli
Ön Koşul
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin Amacı Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, besinleri satın alınması ve saklanması, özel gruplarda temel beslenme kuralları konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri ,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilmesi Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini sıralayabilmesi Özel gruplarda beslenme kurallarını açıklayabilmesi Makro ve mikro besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini sıralayabilmesi
Dersin Veriliş Biçimi Örgün Öğretim
Dersin Gidişatı
Hafta Konular
1. Hafta Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki
2. Hafta Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri
3. Hafta Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri
4. Hafta Besin güvenliği
5. Hafta Besinlerin işlenmesi ve saklanması
6. Hafta Enerji dengesi
7. Hafta Karbonhidratlar
8. Hafta Proteinler
9. Hafta Yağlar
10. Hafta Suda eriyen vitaminler
11. Hafta Yağda eriyen vitaminler
12. Hafta Mineraller
13. Hafta Su ve içecekler
14. Hafta Final
Değerlendirme Ölçütleri
  Toplam Katkısı (%)
Ara Sınav (%) 40
Kısa Sınavlar (%)
Ödevler (%)
Uygulamalar (%)
Laboratuar (%)
Projeler/Alan Çalışması (%)
Seminerler/Çalışma Grupları (%)
Final (%) 60
Diğer (%)
Toplam(%) 100
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar Beslenme, Ed.Ayşe Baysal, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2014. Ders notları
Staj / Uygulama
Program Yeterlilikleri (PY) ve Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) İlişkisi