MYG122


Ders Adı Ders Kodu Bölüm Seviye
GÜVENLİK ÜRÜNLERİ YÖNETİMİ MYG122 Bilişim Güvenliği Teknolojisi Ön Lisans

Dersin Yarıyılı
(Dersin Dönemi)
Eğitim Öğretim Yöntemleri
Krediler
Teori Uygulama Laboratuar Projeler/Alan Çalışması Seminerler/Çalışma Grupları Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi
02
(Bahar)
42 30 53 125 3 5

Ders Sorumluları Öğr. Gör. Cansu DOĞAN
Dersin Sunulduğu Dil Türkçe (Turkish)
Dersin Türü Zorunlu
Ön Koşul
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin Amacı Dersin amacı; siber dünya kaynaklı tehditler ve saldırılar hakkında bilgi sahibi olma; yazılımsal ve donanımsal güvenlik ürünleri teknolojilerini tanıma; siber saldırı ve savunma alanındaki inovasyonları takip edebilecek ve bilgilerini kişisel, kurumsal ve ulusal düzeyde siber güvenlik yönelik alanlarda pratiğe dönüştürebilecek vizyona ve yeterliliğe sahip olma becerilerini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Derste; siber güvenlik tanımları ve unsurları, yazılımlarda olabilecek güvenlik açıkları, yazılımsal ve donanımsal siber güvenlik teknolojileri ve amaçları, kriptolojide şifreleme yaklaşımları, ağ teknoloji cihazları ve web dünyası teknolojilerinin siber güvenlik boyutuyla ele alınmaktadır.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) 1. Bilgi güvenliğinin ve farkındalık kavramının önemi ile bireysel ve kurumsal güvenlik konseptlerini bilir. 2. Siber Güvenlik Unsurlarını bilir ve bu ilkeler doğrultusunda yazılımsal ve donanımsal güvenlik ürünlerinin fonksiyonlarını tanır. 3. Siber ortamdaki tehditleri tanır, siber saldırıların yaşam döngüsünü bilir ve siber güvenlik gereksinimlerini karşılayabilecek sistemi kurgulayabilir. 4. Kriptoloji biliminin kriptografi alanına yönelik olarak simetrik ve asimetrik şifreleme yaklaşımlarının çalışma prensiplerine hakimdir. Bu ilkelerin, web dünyasındaki uygulamalarını ve güvenlik ürünlerine yansımalarını bilir. 5. Web üzerinde güvenli iletişim için gerekli donanımsal ve yazılımsal süreçlerin işleyişini bilir. 6. Dijital İmza, Hash Fonksiyonları ve Sertifika Otoritelerinin önemi, çalışma sistematiğini ve güvenlik boyutuna olan katkılarını bilir. 7. Ağ teknoloji donanımlarını, TCP/IP mimarisini, bu mimaride kullanılan protokolleri tanır ve bu protokollerin doğasından kaynaklanan açıkların ve doğabilecek siber saldırılara yönelik farkındalığa sahiptir. 8. Komut satırı uygulamaları ile cihazın ağdaki konumu, önemi ve bilgi güvenliği bakış açısıyla değerlendirmeler yapar.
Dersin Veriliş Biçimi Uzaktan Eğitim
Dersin Gidişatı
Hafta Konular
1. Hafta Dersin Tanıtımı, Amacı, Hedefleri ve İşlenişi
2. Hafta Bireysel Güvenlik
3. Hafta Kurumsal Güvenlik
4. Hafta Siber Güvenlik: Tanımlar, Unsurlar
5. Hafta Siber Güvenlik: Tanımlar, Unsurlar
6. Hafta Siber Güvenlik: Tanımlar, Unsurlar
7. Hafta Siber Güvenlik: Tanımlar, Unsurlar
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Kriptoloji: Asimetrik Şifreleme
10. Hafta Kriptoloji: Dijital İmza, Hash Fonskiyonları
11. Hafta Ağ Teknolojileri: Ağ Bağlantı Donanımları
12. Hafta Ağ Teknolojileri: Ağda İletişim
13. Hafta Ağ Teknolojileri: Komut Satırı Uygulamaları
14. Hafta Web Dünyası Teknolojileri
Değerlendirme Ölçütleri
  Toplam Katkısı (%)
Ara Sınav (%) 40
Kısa Sınavlar (%)
Ödevler (%) 20
Uygulamalar (%)
Laboratuar (%)
Projeler/Alan Çalışması (%)
Seminerler/Çalışma Grupları (%)
Final (%) 60
Diğer (%)
Toplam(%) 100
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar • Sağıroğlu Ş., Alkan M., “Siber Güvenlik ve Savunma – Farkındalık ve Caydırıcılık”, Grafiker Yayınları, 2018. • Sağıroğlu Ş., Şenol M., “Siber Güvenlik ve Savunma – Problemler ve Çözümler”, Grafiker Yayınları, 2019. • Yılmazel Ö., “Temel Bilgi Teknolojileri – II”, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2013. • “Siber Güvenlik Teknoloji ve Ürün Taksonomisi”, TÜBİTAK BİLGEM, 2017. • Ders sunuları ve notları
Staj / Uygulama
Program Yeterlilikleri (PY) ve Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) İlişkisi
 PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10
ÖÇ1 5525 22 5
ÖÇ2355352   5
ÖÇ34454535 55
ÖÇ4 33 4   43
ÖÇ5555 55  54
ÖÇ64552545   
ÖÇ7 3455 5   
ÖÇ8 555     4