YBS516

BİLGİSAYAR AĞLARI VE GÜVENLİĞİ YBS516 Yönetim Bilişim Sistemleri (Tezsiz) Lisansüstü

(Bahar)
0 3 7,5

Ders Sorumluları Doç. Dr. Alaattin PARLAKKILIÇ
Ön Koşul
Dersin Amacı Öğrencileri bilgisayar sistemleri ve ağları kapsamında karşılaşılan güvenlik kavramları hakkında uzmanlaştırmak.
Dersin İçeriği Bilgisayar sistemleri ve ağlarında güvenlik kavramları, zaafiyetleri, saldırıları ve savunma mekanizmaları
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) Öğrenciler temel bilgisayar ve ağ güvenliği kavramlarını ve uygulamalarını öğreneceklerdir. Öğrenciler bilgi güvenliğine yönelik temel tehdit ve saldırı tiplerini öğreneceklerdir. Öğrenciler güvenlik politikalarının, standartlarının ve alışkanlıklarının uygulanmasında yönetimsel yapıların etkilerini öğreneceklerdir. Öğrenciler bilgisayarlar ve ağlar ile ilgili zaafiyetlerin ortaya çıkarılması için uygulanan temel teknikleri öğreneceklerdir. Öğrenciler firewall ve paket filtreleme tekniklerini öğreneceklerdir. Öğrenciler firewall çözümlerinin tasarlanmasını ve uygulanmasını öğreneceklerdir. Öğrenciler bilgi güvenliğinde kriptografinin rol ve önemini öğreneceklerdir. Öğrenciler temel kriptografik algoritmaları ve bu algoritmaların temel uygulamalarını öğreneceklerdir. Öğrenciler bilgisayar sistemleri ve ağ konusunda bir proje yapacak, ilgili sunum dokümanını hazırlayacak ve sınıfta sunacaklardır.
1. Hafta GİRİŞ: Bilgisayar Ağları ve Internet ve veri iletişimi
2. Hafta GİRİŞ: Bilgisayar Ağları ve Internet ve veri iletişimi
3. Hafta Uygulama Katmanı
4. Hafta Taşıma Katmanı
5. Hafta Ağ Katmanı
6. Hafta Veri-Bağlantı Katmanı
7. Hafta Tekrar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Ağ Güvenliğine Giriş
10. Hafta Kripto
11. Hafta Kripto
12. Hafta Ağ Güvenliği
13. Hafta Ağ Güvenliği
14. Hafta Kablosuz Ağlar ve Güvenliği
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar Ders Kitabı : Computer Networking: A Top Down Approach Featuring the Internet, 7 th edition. Jim Kurose, Keith Ross Addison-Wesley, July 2017.

* Katkı Düzeyi: 1 Çok düşük     2 Düşük     3 Orta      4 Yüksek      5 Çok yüksek