Ders Sorumluları
|
Öğr.Gör.Yeşim ÇETİNKAYA ŞEN |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe (Turkish) |
Dersin Türü |
Mesleki |
Ön Koşul |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin Amacı |
Beslenme ile ilgili temel kavramlar, besin öğeleri ve özel durumlarda beslenmeyi öğrenebilmek
|
Dersin İçeriği |
|
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) |
ÖÇ-1) Temel besin gruplarını tanıyarak kavrayabilmek
ÖÇ-2) Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini anlayabilme
ÖÇ-3) Yaşlılarda beslenme özellikleri ve besin gruplarına ait gereksinimlerin belirlenmesi
ÖÇ-4) Yaşlılarda kronik hasta beslenmesini öğrenebilme |
Dersin Veriliş Biçimi |
Örgün Öğretim |
Dersin Gidişatı |
Hafta |
Konular |
1. Hafta |
Beslenme nedir? Yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri
|
2. Hafta |
Temel besin öğeleri, Karbonhidratlar
|
3. Hafta |
Proteinler |
4. Hafta |
Yağlar ve vitaminler |
5. Hafta |
Su ve Mineraller |
6. Hafta |
Besin grupları ve besin piramidi
|
7. Hafta |
Posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenme |
8. Hafta |
ARA SINAV |
9. Hafta |
Yaşlılarda beslenme özellikleri |
10. Hafta |
Enerji gereksinimi ,Probiyotikler |
11. Hafta |
Obesite ve yol açtığı Hastalıklar |
12. Hafta |
Diabetli olan hastalarda beslenme |
13. Hafta |
Kardiyovasküler hastalığı olanlarda beslenme |
14. Hafta |
Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı olanlarda beslenme |
|
Değerlendirme Ölçütleri |
|
Toplam Katkısı (%) |
Ara Sınav (%) |
40 |
Kısa Sınavlar (%) |
|
Ödevler (%) |
|
Uygulamalar (%) |
|
Laboratuar (%) |
|
Projeler/Alan Çalışması (%) |
|
Seminerler/Çalışma Grupları (%) |
|
Final (%) |
60 |
Diğer (%) |
|
Toplam(%) |
100 |
|
Dersin Kitabı ve/veya Kaynaklar |
Applegate Liz çeviri:Özpınar Haydar “Beslenme ve Diyet”
Baysal Ayşe “Beslenme” |
Staj / Uygulama |
|
Program Yeterlilikleri (PY) ve Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ) İlişkisi |
| PÇ1 | PÇ2 | PÇ3 | PÇ4 | PÇ5 | PÇ6 | PÇ7 | PÇ8 | PÇ9 | PÇ10 | PÇ11 | PÇ12 | ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | | | | | | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | | | | 3 | | | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | | | | 4 | | | ÖÇ4 | 3 | 3 | 5 | | | 3 | | 4 | | 4 | | |
|